شایعترین اشتباهات تغذیه ای روزه داران
کاهش تمرکز و کاهش قدرت یادگیری و تصمیمگیری را به دنبال داشته باشد. متخصصان تغذیه توصیه میکنند اگر میل به نوشیدن آب ندارید، چای کمرنگ، شیر و دوغ کمنمک بیشتر مصرف کنید. خوردن میوهها و صیفیهای آبدار مانند هندوانه، خیار، گوجهفرنگی یا انواع سبزیها در وعده سحر و افطار هم میتواند تاحد قابل قبولی جلوی کمآب شدن بدن را بگیرد. با این مقدمه، میخواهیم شما را با رایجترین خطاهای تغذیهای در ماه رمضان آشنا کنیم.
۱- حذف وعده سحری
خیلی از افراد برای خواب بیشتر یا میل نداشتن به خوردن غذا، وعده سحری را حذف میکنند یا سحری را بهجای سحر، در ساعتهای پایانی شب میخورند اما از آنجا که با حذف سحری، مجبور به تحمل حدود ۲۰ ساعت گرسنگی و تشنگی میشوید، ممکن است مشکلاتی مانند سردرد، افت فشار خون، افت قند خون و حتی تهوع و سرگیجه در ساعتهای پایانی روز سراغتان بیاید. از طرف دیگر، زمانی که بدن برای مدت طولانی با گرسنگی و کمبود سوخت مواجه شود، شروع به استفاده از چربیها و سپس عضلات برای تامین انرژی میکند.
چاره چیست؟ اگر بهانه خواب ماندن صبح برای رفتن به سر کار را دارید، کافی است فقط همین یک ماه را هر شب تقریبا یک ساعت زودتر بخوابید. اگر هم بهانهتان برای سحری نخوردن، میل نداشتن به غذا در وعده سحری است، قبل از غذا یکی دو میوه فصل یا یک فنجان آبمیوه بخورید. همراه کردن سالاد با غذا هم میتواند اشتهایتان را باز کند.
۲- پرخوری در افطار
یکی دیگر از خطاهای تغذیهای رایج در ماه رمضان، مصرف فراوان انواع خوراکیها در وعده افطار است. گرسنگی و تشنگی روزانه باعث میشود سفرهای بسیار رنگی و متنوع برای افطار تدارک ببینیم و به هر غذا یا خوراکی موجود در سفره ناخنکی بزنیم اما این متنوعخوری، عاقبتی جز سوءهاضمه، دلدرد و تهوع ناشی از آن نخواهد داشت.
چاره چیست؟ پیشگیری، بهتر از درمان است. برای پیشگیری از مصرف فراوان انواع خوراکیها در وعده افطار، کافی است تعداد خوراکیهای سفره را کم کنید. تنوع را بهجای یک سفره، در سفرههای روزهای متمادی در نظر بگیرید. مثلا اگر امروز سوپ آماده کردهاید، نان و پنیر را بگذارید برای فردا. اگر امروز شیر گرم کردهاید، فرنی را یک روز دیگر بخورید.
۳- تند غذا خوردن
گرسنگی طولانیمدت در طول روز، باعث عادت به تند غذا خوردن در وعده افطاری میشود. این عادت نادرست، میتواند مشکلاتی مانند دلدرد، نفخ، ترش کردن، پرخوری و تهوع در اثر پرخوری را به دنبال داشته باشد. ضمن اینکه اگر قند خون بعد از ساعتها گرسنگی بهسرعت بالا برود، منجر به اختلالات متابولیک قابل توجه در بدن و افزایش تریگلیسرید و کلسترول خون میشود. شایعترین اشتباهات تغذیه ای روزه داران
چاره چیست؟ روزهتان را با یک لیوان شیر یا چای ولرم، همراه یکی دو خرما یا کمی عسل باز کنید. خوردن یک پیاله سوپ یا آش رقیق ولرم هم میتواند معده را نرم و آماده دریافت مواد غذایی کند. بعد از صرف حجم کمی غذا یا مایعات، ۱۰ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید و سپس غذای اصلی را که برای افطار تدارک دیدهاید، بخورید. سعی کنید خودتان را به حداقل ۳۰ بار جویدن هر لقمه غذا عادت دهید تا عادت نادرست تندخوری از سرتان بیفتد.
۴- افراط در مصرف خوراکیهای چرب و شیرین
بدخوری یعنی خوراکیهای نامناسبی را برای افطاری یا سحری انتخاب یا برخی گروههای غذایی را در ماه رمضان کم یا حتی حذف کنید. مثلا برخی افراد، عادت به خوردن روزانه زولبیا، بامیه، انواع شیرینیهای چرب و پرشیرین یا حتی مربا دارند و در عوض، سهم کمتری از سفره غذایی خود را به میوهها و لبنیات اختصاص میدهند. همین بدخوریها میتوانند عوارضی مانند ابتلا به اضافهوزن، افزایش و کاهش ناگهانی قند خون و ابتلا به کمبودهای تغذیهای را پس از ماه رمضان به دنبال داشته باشند.
چاره چیست؟ بهجای مصرف زولبیا و بامیه یا شیرینیهای چرب دیگر، میتوانید خودتان کیک و شیرینی خانگی تهیه کنید. خوراکیهای حاوی قندهای ساده مانند قند، شکر و زولبیا، بامیه، بههمان سرعتی که قند خون را بالا میبرند، به همان سرعت باعث افت قند خون میشوند. اگر حوصله درست کردن کیک و شیرینی خانگی ندارید و در وعده افطاری هوس خوردن خوراکیهای شیرین میکنید، کافی است چند میوه فصل را پوست بگیرید و با کمی عسل مخلوط کنید. به این ترتیب، یک شیرینی بسیار خوشمزه و مغذی برای افطار خواهید داشت.
دیگر نیازی به توضیح هم نیست که عسل، همواره بر مربا برتری دارد و توت، انجیر و کشمش هم از قند و شکر بهتر هستند. میوه هم میتواند بهعنوان میانوعده قبل از خواب یا دسر بعد از سحری مصرف شود. ضمن اینکه شیر میتواند در وعده افطار و ماست و دوغ کمنمک هم هنگام سحری در برنامه غذاییتان جای بگیرند. اگر میل به خوردن شیر ندارید، میتوانید از آن در تهیه سوپ یا فرنی استفاده کنید.
نکات مهم درباره تغذیه ماه رمضان
رعایت راهکارهای ساده تغذیه ای در افطار و سحر می تواند روزه داران را به منظور دریافت منافع بدنی و تسهیل بهره مندی از مزایای روحانی این ماه مبارک یاری کند زیرا یک فرد بیمار به درستی نمی تواند از برکات ماه رمضان فیض ببرد.
۱- برای اینکه کمتر هنگام روزه داری تشنه شوید بهتر است در برنامه غذایی سحری از خوردن غذاهایی مثل انواع کوکو، بادمجان، سویس و کالباس، سس مایونز و سیر و پیاز و همچنین غذاهای چرب و پرنمک که سبب تشنگی زیاد در طول روز می شود پرهیز کنید.
۲- سعی کنید از غذاهای آب پز شده و خورشت های آبدار و کم نمک استفاده کنید.
۳- خوردن مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه هنگام سحر سبب افت سریع قند خون و احساس گرسنگی در طول روز می شود.
۴- بعد از خوردن سحری، بهتر است هنگام مسواک زدن برای کاهش تشنگی و خشکی دهان، از حجم کمتری خمیر دندان استفاده کنید.
۵- سعی کنید در ماه رمضان میوه های آب دار و سبزیجات بیشتری مصرف کنید تا در طول روز دچار تشنگی نشوید.
۶- بهتر است هنگام افطار از مخلوط آبلیموی تازه با آب یا چای کمرنگ یا شربت خاکشیر به جای قهوه و چای پر رنگ استفاده کنید.
۷- خوردن ۸ تا ۱۲ لیوان آب از افطار تا هنگام سحر سبب می شود تا شما در طول روز کمتر دچار تشنگی شوید.
۸- برای اینکه بعد از خوردن افطار و سحری دچار سوزش معده و ترش کردن نشوید بهتر است از غذاهای سبک و کم چرب استفاده کنید. در ضمن مایعات را پس از اتمام غذا بخورید و بلافاصله بعد از خوردن سحری به رختخواب نروید.
۹- بهتر است افطار خود را با یک استکان آب ولرم یا یک فنجان شیر و عسل باز کنید و از خوردن غذا و شیرینی جات فراوان هنگام افطار بپرهیزید تا دچار سنگینی و مشکلات معده نشوید.
۱۰- سعی کنید وعده های غذایی مانند پلو و خورشت را دو ساعت بعد از افطار میل کنید تا هضم آن آسان باشد.
۱۱- برای جلوگیری از بروز یبوست و مشکلات روده، بعد از خوردن افطار آلو و انجیر خیس شده و میوه هایی همچون گلابی، هلو و هندوانه میل کنید.
۱۲- ورزش سبک و پیاده روی بعد از افطار به هضم غذا و جلوگیری از یبوست کمک زیادی می کند.
۱۳- وعده سحری را به هیچ عنوان حذف نکنید زیرا ادامه دادن به این روال در طول ماه رمضان سبب افت بدنی و تحلیل عضلانی خواهد شد.
۱۴- نان و پنیر کم نمک با سبزی یا گردو با یک لیوان شیر از بهترین خوردنی ها برای سحر محسوب می شود زیرا علاوه بر حجم سبک دارای قوت بسیار است.
۱۵- برای اینکه در طول روز کمتر تشنه شوید بهتر است علاوه بر خوردن آب فراوان در فاصله افطار تا سحر، از کربوهیدرات هایی همچون نان و غلات و ماکارونی سبوس دار در وعده افطار و سحر استفاده کنید. این مواد سبب می شود گلیکوژن بدن در حد نرمال حفظ شده و فرد کمتر دچار تشنگی شود.
راهنمای خرید زولبیا و بامیه
بازارشان همین یک ماه داغ میشود و دوباره برای ۱۱ماه سرد خواهد شد. خوردن زولبیا و بامیه و گوشفیل، این شیرینیهای پرطرفدار رمضانی از سالهای دور بین ایرانیها رواج داشته و هنوز هم به همان قوت باقی است.
شلوغی قنادیها و حتی صفهای خرید این شیرینی جلوی قنادیها آن هم در نخستین ساعات شروع ماه مبارک رمضان نشاندهنده همین موضوع است.
جالب است بدانید که تاریخچه زولبیا و بامیه به دوره حکومت ناصرالدین شاه برمیگردد. در تاریخ ناصری آمده است که احتمالا این شیرینی برای بار اول از هند بهعنوان هدیه برای ناصرالدین شاه آورده شده است.
قدیمترها در بعضی از شهرهای کشور مواد شیرین مثل کشمش و خرما وجود نداشت و بردن این مواد از شهری به شهر دیگر هم مشکل داشت و بهدلیل بعد مسافت خراب میشدند، برای همین تولید زولبیا و بامیه در این شهرها پا گرفت و گسترش پیدا کرد. امروزه میتوان گفت زولبیا و بامیه شیرینی مخصوص ایرانیهاست و البته در سالهای اخیر کشورهای عربی هم از آن استفاده میکنند.
موقع خرید هر ماده غذایی باید به سالم و تازه بودن آن توجه کنید. این شیرینی هم از این قاعده جدا نیست. زولبیا و بامیههای تیرهرنگ سرخ شده با روغنهای چندبار مصرف شده یا حتی روغنهای فاسد و سوخته را نخرید.
حتی بعضی از زولبیا و بامیهها با مواداولیهای که تاریخ انقضای آنها نزدیک است تهیه میشوند. زولبیا و بامیههای تیره را به هیچ وجه نخرید و به حرف فروشنده که ادعای سرخ و برشتهشدن آن را میکند گوش ندهید.
دقت کنید که ذرات سوخته به آن نچسبیده باشد. این ذرات باقیمانده طبخ قبلی بوده و نشانه خوبی است برای آنکه بفهمید در همان ظرف و با همان روغن عوض نشده قبلی سرخ شدهاند.
زولبیا و بامیههایی را بخرید که تازهاند و رنگ روشن و بستهبندی مناسب دارند. حواستان باشد که زولبیا و بامیههایی که زیادی زرد هستند هم ممکن است مشکلساز باشند چون بعضیها به جای زعفران از رنگ برای طلاییشدن آنها استفاده میکنند. زولبیا و بامیهای را که بدون روکش سلفون، در معرض نور خورشید یا حتی تابش لامپ نگهداری و عرضه میشوند، نخرید. حرارت و نور هر دو بر ترکیبات آن اثرات زیانبار میگذارد. در ضمن زولبیا و بامیههایی که حالت خمیرگونه دارند یا طعم و عطرشان غیرعادی است را هم نخرید و مصرف نکنید.
زولبیا و بامیه را از قنادیهای معتبر و دارای پروانه بهداشتی بخرید که زیرنظر واحدهای نظارتی هستند و از خرید این محصول در سوپرمارکتها، نان فانتزیها و سایر مکانهای متفرقه که تولید غیربهداشتی یا غیرمجاز دارند خودداری کنید.
نگهداری مناسب در خانه
این شیرینیها را در جای سرد و خشک، درون جعبه یا ظرف (برای جلوگیری از تابش نور) نگهداری کنید.
یادتان باشد زولبیا و بامیه را کم بخرید تا مجبور به نگهداری طولانیمدت آن نباشید چون هم کیفیت و تازگی خود را زود از دست میدهد و هم باعث بیماری میشود.
بعد از خرید، این شیرینی را از جعبههای مقوایی خارج کنید و در یک ظرف مناسب قرار دهید. بعضی از جعبههای مقوایی شیرینیها با اصول بهداشتی تهیه نمیشوند و در ضمن بهخاطر شربت غلیظ و چسبندهای که زولبیا و بامیه دارد بهتر است زودتر از مقوا خارج شود تا دچار آلودگی نشود.
زولبیا و بامیه را در پشت شیشه و در معرض نور خورشید قرار ندهید. اگر هم حتی کمی مزه، رنگ یا بوی زولبیا و بامیهتان تغییر کرد دیگر آن را نخورید و دور بریزید.
تهیه زولبیای خانگی
برای اینکه مدام در اضطراب کهنهبودن مواد تهیه زولبیا و بامیه و ماندهبودن روغن نباشید میتوانید خودتان دستبهکار شوید و در خانه این شیرینی را درست کنید. در مرحله اول به ۲۰۰گرم نشاسته و ۲۰۰گرم ماست، ۲۰گرم آرد و یک قاشق چایخوری روغن جامد، نصف قاشق چایخوری جوش شیرین و یک قاشق سوپخوری گلاب نیاز دارید.
نشاسته و ماست را مخلوط کرده و چند دقیقهای صبر کنید تا نشاسته در ماست خیس خورده و به راحتی حل شود. سپس آرد را اضافه کرده و با همزن خوب به هم بزنید تا مایع زولبیا صاف و یکدست شود. بعد روغن جامد را اضافه کرده و حین به هم زدن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شده به مایع اضافه کنید و آن را در قیف مخصوص بریزید. در این مرحله جوش شیرین را هم اضافه کنید و مایع را خوب به هم بزنید و درحالیکه روغن روی شعله قرار دارد، زولبیا را توسط قیف در روغن کاملا داغ بهصورت دایرههای بزرگ و کوچک فرم دهید و بلافاصله پس از کمی سرخ شدن آنها را پشت و رو کنید. در پایان زولبیاها را در شربت قرار دهید و پس از ۱۵-۱۰ دقیقه آنها را از شربت خارج کرده و در صافی قرار دهید تا شربت اضافه آن خارج شود.
برای شربت این شیرینی به شکر، آب، گلاب، زعفران حل شده و آبلیمو نیاز داریم. آب و شکر را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد. بعد گلاب و زعفران را اضافه کرده، سپس آبلیمو را به آن اضافه کنید. پس از چند جوش، شربت آماده شده را از روی شعله بردارید.
در خوردن زولبیا و بامیه زیاده روی نکنید
مواد تشکیلدهنده زولبیا و بامیه روغن، آرد، شکر، تخممرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران است. در گذشته از نوع سالم این مواد برای پخت استفاده میشد و زولبیا و بامیهها نهتنها مضر نبودند بلکه مقوی هم محسوب میشدند.
استفاده از عسل به جای شکر و پخت با روغن کنجد یا روغنهای گیاهی به جای روغنهای چندبار مصرفشده سرطان زا باعث سالمبودن آنها میشد. اما بیشتر زولبیا و بامیههای امروزی با شکر و روغنهای صنعتی پخته میشوند و ضررهای زیادی دارند. ضعف و بیحالی، مشکلات گوارشی، افزایش کلسترول، چاقی و مشکلات کبدی از مشکلات خوردن زیاد این شیرینی است.
افرادی که بیماری قلبی، دیابت، چاقی یا دیگر مشکلات و بیماریها را دارند اصلا نباید از این شیرینیهای وسوسه انگیز استفاده کنند. هر دانه بامیه ۸۰کالری دارد و ۱۰۰گرم زولبیا ۴۵۰کالری. جذب قند زولبیا و بامیه بهعلت داشتن چربی زیاد ۲تا ۳ساعت طول میکشد و این نکات باز هم تأکید بیشتر بر مصرف محتاطانه این شیرینی دارد. موقع سحر هم اصلا زولبیا و بامیه نخورید که قند خون را سریع بالا میبرد و باعث سیری کاذب میشود و نمیگذارد مواد غذایی مورد نیاز بدنتان کامل تأمین شود.
شایعترین اشتباهات تغذیه ای روزه داران
> مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 23,نوامبر,2024